събота, февруари 25, 2006

Интересно за чакрите

1)Муладхара
Цвят: червен.
Елемент: земя.
Чувство: обоняние.
Желания: физически контакт.
Задача: да се мисли, преди да се действа.
Ключова дума: материален.
Разположена в основата на гръбначния стълб муладхара дава на човек усещане на защитеност и комфорт. В превод от санскрит - "поддръжка". Обезпечава жизнеустойчивостта на човек и го пълни с енергия. На емоционално ниво формира храброст и упоритост, оказва съществено влияние на зъбите, костите и ноктите.
На тази чакра се пада определящата роля в борбата за оцеляване. Недостигът на енергиен потенциал там прави човек нервен и го лишава от увереност в собствените сили. В такива случаи там се натрупва страх; излишното стимулиране на чакрата провокира високомерие, егоизъм, алчност и похотливост.
2)
Свадхистхана
Цвят: оранжев.
Елемент: вода.
Чувство: вкус.
Желания: уважение, признание.
Задача: да обичаш и да служиш на другите хора.
Ключова дума: обществен.
Разположена на около пет сантиметра под пъпа, свързана е с текущите функции на организма, представя сексуалността, творческата активност и емоционалното равновесие.
От сакнскрит - обител на жизнената сила, внушава оптимизъм и надежда на емоционално ниво.
Общителните хора имат балансирана втора чакра, в случай на дисбаланс се получават заболявания като например артрит.
Недъзите често се предшестват от външни проявления на недостатъчна енергийна наситеност на сватхисхана: раздразнителност, униние, обидчивост. Излишната стимулация води до агресивност, деспотизъм.
3)
Манипура
Цвят: жълт
Елемент: огън.
Чувство: зрение.
Желания: стремеж към разбиране.
Задача: установяване на добри отношения с близките.
Ключова дума: интелект.
Разположена е в областта на слънчевия сплит, буквален превод - "пъпна драгоценност".
От нея зависи чувството за собствено достойнство и удовлетвореност от себе си.
Влиянието и е върху зрението и храносмилането.
Извънредното стимулиране кара човек да отдава всичките си сили на работата и да бъде прекалено взискателен, при недостатъчна енергия става нерешителен и подчиняващ се.
4)
Анахата
Цвят: зелен.
Елемент: въздух.
Чувство: осезание.
Желания: да обичаш и да бъдеш обичан.
Задача: да придобиеш увереност в себе си.
Ключова дума: емоции.
На нивото на сърцето, в центъра на гръдния кош, отговаря за любовта, хармонията в отношенията и състраданието. Превежда се като "непобедима", на изток я наричат "храм на любовта".
Хората с доминиращо влияние на чакрата са благожелателни и грижливи, "сърдечната недостатъчност" прави хората твърде чувствителни, състрадателни и стремащи се да угодят на другите, стигайки до самоотричане. Болшинството несамостоятелни хора и "търтеи" имат отслабена анахата. Прекомерното стимулиране прави хората капризни, претенциозни и властни.

Трите горни чакри се наричат и ТРИАДА. В сравнение с 4-те по-долни те вибрират на по-високи честоти. В астрологията съответстват на кардиналните, фиксирани и подвижни знаци съответно.
5)
Вишудха
Цвят: небесно син.
Астрологическо съответствие: фиксирана.
Чувство: звук.
Желания: достигане до вътрешен покой.
Задача: да рискуваш.
Ключова дума: идеи.
Разположена е на нивото на гърлото, превежда се от санскрит като "чист", явява се своего рода проводник на мислите и идеите от горните чакри към долните.
Тя е център на речта, контролиращ общуването и изказа. На емоционално ниво способства появяването на нови хора, любов и разбиране.
Когато е балансирана тя успокоява ума, развива чувство за време и укрепва вярата. Прекомерно развита прави човек самонадеян, надменен и догматичен, недостатъчната стимулация го прави слаб, лъжлив и ненадежден.
6)
Аджна
Цвят: син
Астрологическо съответствие: подвижна.
Желания: да бъдеш в хармония с Вселената.
Задача: да осъществиш мечтите.
Ключова дума: интуиция.
Третото око, от санкрит - "заповед". Управлява разума, на емоционално ниво повишава нивото на осъзнатост на ежедневието и формира духовните структури на човек.
Отговаря за интуитивното възприемане, в т.ч. усещане на чуждото настроение и съпреживяване. Излишната стимулация прави човек горд, авторитарен и властен, недостатъчната - срамежлив и неудачник.
7)
Сахасрара
Цвят: виолетов.
Астрологическо съответствие: кардинална.
Желания: стремеж за проникване в същността на нещата.
Задача: получаване на знания и мъдрост.
Ключова дума: духовност.
Разположена в теменната област и управлява най-мощните вибрации на тялото, от санксрит - "хиляда", а самата чакра се изобразява като лотос с 1000 листенца.
Поддържа баланса между външната обвивка на човека и вътрешното му духовно съдържание, мистично осмисляне на реалността, осъзнаване на дълбоките взаимовръзки.
Прекомерната стимулация прави хората раздразнителни, нетърпими и потиснати, възможна поява на главоболие. Недостатъчно стимулиране води до поява на чувство за самота, нежелание за общуване и загуба на радост от живота.


ПРАКТИКА
Заемете удобна поза, желателно вертикална и се отпуснете. Започнете да визуализирате в областта на Муладхара енергиен балон с червен цвят. Представяйте си как към него бавно тече енергия от всички части на тялото, как балонът става все по-плътен и цветът му по-интензивен. Правете това минимум 1-2 минути. После по същия начин преминете по всички чакри (цветът на балона е цветът на чакрата).

По желание може да въртите кълбата по посока на часовниковата стрелка. По този начин можете да диагностицирате чакрите - свои или чужди. Диагностираният трябва да се изправи, след това поднасяте длан към мястото на всяка чакра. При здрава открита чакра ще се усеща забележимо всмукване, притегляне на дланта, всички останали усещания говорят за закрити или "болни" чакри.
Ако чакрата е затворена, заедно с преминаването се прави и изчистване.

сряда, февруари 22, 2006

И още една...

Passage

Трябва да се види

Garden of Selves
Това са страхотни картини! Трябва да се видят! Невероятен талант и невероятно въображение да се види светът по такъв начин! Страхотно. Това трябва да се види :)

вторник, февруари 21, 2006

Завръщане

Тишината накара да стене
и във клетка от злато затвори мига.
Поиска последна надежда от мене,
сви рамене, аз потънах в тъга.
После....тръгна си. Без спомен, без свян.
После....върна се - и животът потече,
разцъфтя, по-хубав (и от сбъднат) блян.
После....пак си отиде.
Страх ме е вече от твойто завръщане.

понеделник, февруари 20, 2006

Контролирано безумие

Наложи ми се да отговоря на един човек със следния цитат:

"— Веднъж ти казах, че нашата участ като хора е да учим, за добро или за лошо — каза той. — Аз съм се научил да виждам и ти казвам, че наистина нищо няма значение. Сега е твой ред. Може би някой ден ти ще виждаш и тогава ще узнаеш дали нещата имат значение или не. За мен нищо няма значение, но за тебе може да е обратното. Трябва досега да си разбрал, че един човек на знанието живее действайки, а не мислейки за действането, нито пък мислейки какво ще мисли, когато приключи действието. Човек на знанието избира път със сърце и го следва. И тогава той гледа, радва се и се смее. Тогава вижда и знае. Той знае, че изобщо животът му ще свърши твърде скоро. Той знае, че както всеки друг не отива никъде. Той знае, защото вижда, че нищо не е по-важно от нещо друго. С други думи, човекът на знанието няма чест, няма достойнство, няма семейство, няма име, няма родина, а само живот, който се живее, и при тези обстоятелства неговата единствена връзка с ближните му е неговото контролирано безумие. Така човекът на знанието прави усилия, поти се и пухти, и ако човек го погледне, той е просто като всеки обикновен човек, само че безумието на неговия живот е под контрол. След като нищо не е по-важно от нещо друго, човекът на знанието избира което и да е действие и го извършва така, сякаш то има значение за него. Неговото контролирано безумие го кара да казва, че това, което прави, има значение и го кара да действа, сякаш е така, но все пак той знае, че не е. Затова, когато изпълни действията си, той се оттегля в покой и дали действията му са били добри или лоши, полезни или не, това вече не е негова грижа. Човекът на знанието може и да избере да остане напълно невъзмутим и никога да не действа, да се държи така, сякаш да бъде невъзмутим е от значение за него. Той ще бъде истински искрен и в това, защото то също ще бъде негово контролирано безумие."
Карлос Кастанеда
"Една отделна реалност"

...и тъй като намирам някакъв особен смисъл в това да открия точно тези думи, реших да ги пейстна тук. Може би ще ми се наложи скоро доста да помисля над това, кой знае :)

Намерение

Аз не искам
и не се надявам
аз имам намерение....

четвъртък, февруари 16, 2006

Яко

Ей тва много ме изкефи :) Само не знам откъде е, ако е цитат :

"Отношения
Изберете безобиден предмет. Погледнете го и почувствайте към него нещо положително. Решете, че го обичате, че той е красив, забележителен и т.н. Зарадвайте се, че той е тук. Изпълнявайте няколко минути. След това сменете отношението на противоположното, решете, че го ненавиждате, че той е ненавистен, уродлив, опасен и т.н..
След това отново превключете наобратно.

Емоции
Изберете предмет. Представете си, че ви е жал за него. След това си представете, че него го е жал за вас. След това изберете друг предмет и направете същото.
След това направете същото с тъгата, страха, злобата, скуката и радостта.

Изберете предмет и последователно включвайте към него печал и щастие.
След това страх и смелост.
След това ненавист и любов."

понеделник, февруари 13, 2006

Честит рожден ден Танче


Днес сестра ми Таня има Рожден Ден!

Честит рожден ден мило Танче!


Пожелавам ти да си много щастлива,

много влюбена, много радостна

и все така красива и добра :)

неделя, февруари 12, 2006

Самота

Надеждата стопи се, изгоря
всред пламъка на сляпо отчаяние.
Около мене всичко побеля,
покри ме призрачно сияние.

Умря надеждата последна.
Отиде си със плач и смях.
Издъхвайки смутена ме погледна,
и каза:"Любовта е грях.

Не си мечтай!Мечтите збрави!
Щом мъртва съм - не ти остана нищо.
Желанията тука доведи
и погреби ги с мене пищно.

Със песни, танци, ядене и вино
ги изпрати във сетния им път.
И нека отлетят в небитието синьо,
да си намерят по-прекрасен кът."

Не ми останаха мечти, надежда,
отиде си и любовта.
Една студена сянка ме обгръща.
Сама съм.Няма никой на света.

четвъртък, февруари 09, 2006

Слънчогледи

Готини слънчогледи си намерих :)

понеделник, февруари 06, 2006

Находки

Още не мога да се нарадвам на нещата, които откривам непрекъснато. Също и на това, че информация по въпроса ме залива отвсякъде. Сякаш по телевизията са се наговорили точно сега точно такива предавния да пуснат, точно филми с такава насока да излъчат, точно по такива тематики да дискутират разни хора. По форумите изскачат все теми, които обясняват нещата за които чета и мисля. Не че са съвсем нови - припомням си много неща, много пъти, когато съм забелязвала как действат, когато съм ги правила, когато са се случвали, когато са се разкривали пред мен. Но виждам и глупостта с която ги отхвърлях, ината си - да не си позволя да повярвам, че са възможни. Търсех сложни решения и практики, четох сложни обяснения, а всичко е толкова просто. Чак не е за вярване! :)
А още Христос, говорейки в притчи казваше, че "божието царство е в нас и навсякъде около нас", трябва да прогледнем и да го видим :)
Известна е и древната мъдрост - най-важна и най-ценна "Познай себе си!"
Но трябва думите да престанат да бъдат само думи, трябва да се усети смисълът зад тях. Всичко е толкова ПРОСТО. Не мога да спра да го повтарям. А колко още има да търся, ровя, науча, изпитам, понеса. Но има надежда и нещата са прости. Не мога да спра да се радвам и това е прекрасно :)
Удивително! Удивително! Удивително!
Боже, как се радвам на удивлението си :)

неделя, февруари 05, 2006

Потвърждения

Наистина, ако човек иска да получи потвърждение го получава от всякъде, светът може да потвърди всичко. От друга страна тези потвърждения могат да се приемат като знаци и да се тълкува тяхното значение. Аз продължавам да чувам и вижда по темата за транссърфинга от всякъде. Вниманието ми е фокусирано върху това и го виждам навсякъде. Ето и филмите, които се случи да гледам днес: "Четирите пера" и "Седем години в Тибет" !!! Първият бе пропит изцяло от идеята за това как човек може да избира съдбата си и да бъде нейн господар. Филма завърши с изречението "Няма защо да търся. Бог те изпрати на пътя ми" ! :) :) :) Това си ми говори нещо единствено на мен, но няма значение. Всички пътища водят до едно и също място! Хе-Хе-Хе. Как може да е толкова просто всичко. Направо не знам как съм могла да бъда такава глупачка и да не го видя, а то буквално ще ми избоде очите! Хе-Хе-Хе Добре че прогледнах все пак! :) :) :)
Светът е тайнствено място!

Странни работи

Странни неща се случват. Когато човек фокусира вниманието си в някаква посока, започва да вижа навсякъде все неща свързани с темата му на фокусиране. Започнах да чета книга за транссърфинг. Започнах да чета, телевизорът беше включен на "Нова телевизия". В някакво предаване течеше интервю с някакъв руснак, представящ система от упражнения, чрез които се възвръща младостта на клетъчно ниво. Идеологията, основата на тази система почти съвпада с това, което чета! Накрая разговорът приключи и руснакът завърши със думи, сякаш извадени от контекста на книгата! В клуб "Кастанеда" изведнъж попаднах на тема, писана преди 3-4 години, но незнайно защо изровена сега. Ще си позволя да пейстна тук част от темата, която според мен съвпада с идеите на транссърфинга. Много се радвам да открия как всички пътища водят към едно и също място :)

"1-во ниво
На първо ниво, което е подготвително, историята или упражнението има 2 цели. Човек да се научи да се ВГЛЕЖДА в себе си и да може да РЕГИСТРИРА честно (в смисъл без да си затваря очите) многото желания в себе си. Тука даже не се говори за едно най-важно желание, а за целия спектър от желания. Ако човек може да ги степенува все пак, още по-добре. Втората цел е да може човек да СПОДЕЛЯ тези желания, тоест първи стъпки към опознаване на собственото си Его. Колкото и лесни да изглеждат тези две цели, много хора се препъват още тука. А за да се премине на следващото ниво, трябва първо да свърши с предходното. В началото, когато започнах с тази история, бях млад и зелен юноша и въпреки че се интересувах от външните тайни на света, още не знаех да гледам в себе си. И си спомням, че тогава си избирах като желание да не се "карат" американците с руснаците (и обратно), т.е. да има мир (такива бяха годините на студената война).

2-ро ниво
Истинската работа започва тук. Погледнато от една гледна точка, човек представлява съвкупност от желания, искания, стремежи, импулси ... И те могат да бъдат с източник на физическо, енергийно, емоционално, ментално, духовно, ..., кармично ниво. Могат да бъдат генерирани от социалната среда, родители, приятели ... Могат да се смесват и объркват ... И най-вече ДА СИ ПРОТИВОРЕЧАТ! Та, човек става като едно голямо оплетено кълбо от хиляди нишки-желания. И точно тази ОПЛЕТЕНОСТ, РАЗНОПОСОЧНОСТ и ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ е един от главните проблеми на човек към това да се чувства щастлив. Незнанието пък е "лепилото", което държи здраво цялата тази "каша". Представете си само в един ден, колко стремежи преминават през нас, които са движещата сила на всичката ни активност. И как често взаимно се тушират и омаломощават. Човек има дадена енергия, която с определени упражнения може да увеличи до известна степен. Но объркаността на нишките-импулси е сигурния на начин тя да се разпилее. Ако обаче бъде научено Изкуството на тяхното познаване и "подреждане", човек ще има нужната енергия за да СРЕЩНЕ МАГЬОСНИКА от историята. Как да се разплетат/подредят тези нишки? Един от най-добрите начини, по моя преценка, е да се намери основната, най-важна нишка (както е описано в историята с Мага) и да се почне от там. Всичко става значително по-лесно, ако тя е ясна. Животът става целенасочен. За това и наблягах в историята с мага на НАЙ-ГЛАВНОТО ЕДИСТВЕНО желание. Другата важна предпоставката е този стремеж да бъде КРИСТАЛНО ЯСНО дефиниран. Трябва да е до такава степен ясно, че във всеки момент от живота си да го виждаш. Така енергията потича натам. Най-малката несигурност, двузначност или неяснота (особено за думи примерно като "щастие", "бог", "просветление", "воин", "безупречност", които може да са срещнати по книгите, но не и задължително преживяни) и енергията вече се разсейва. Естествено, като напредне човек, ще продължи и с останалите нишки. И тук ще са нужни хиляди други упражнения и практики. С разни учители и от разни системи. И мнооого ТРУД! Но когато кълбото почне да се разлита, всичко върви като от само себе си и човек напредва. И от него зависи в каква посока ще жъне успехи ... Може служебна кариера или пари да прави, може от болести да се лекува, може с другия пол да се хармонизира, ..., може естествено да продължи по Пътя на себе познанието. Ставаш като един добър автомобил – сипваш му гориво (енергия) и отиваш в желаната посока. А не се въртиш на едно място докато ти свърши газта. Когато енергията не се губи за излишни неща, може да стигне за неподозирано много неща. Пробвал съм ги повечето от тези "пътувания" и съм се убедил от собствен опит, че става. Все пак като крайна дестинация, на този момент си избирах съобразно историята с Мага "себепознание".

3-то ниво
Когато човек си свърши работата по 2-рото ниво и продължи по Пътя на себепознанието, по естествен начин идва на следващото 3-то ниво на разбиране. Тук се случват няколко неща. От една страна, изпълненото на разните желания до този момент, води до появяване на усещането за безсмислието на желанията. Забелязваш смътно, че има нещо отвъд самите желания, но още не е напълно ясно какво е. Да предупредя, че широко рекламираното по някои книги "желание за липса на желания" се появява, едва когато човек е успял да постигне огромен брой желания от 2-рото ниво! То даже въобще не желание, а форма на един определен стремеж (няма да влизам тук в подробности). От друга страна, от 2-ро ниво остават винаги около 5% желания-стремежи, които не могат да се изпълнят въпреки усилията. Все едно, че има забранителна стена около тях за теб. И тук човек започва да усеща присъствието на това, което може да го наречете Силите, Цялото, Бог ... Аз лично предпочитам първите две названия по разни причини, които няма да дискутирам сега. Забелязваш че не живееш откъснато сам за себе си, а на практика целия ти живот е едно целенасочено взаимодействие между теб и това Цяло. То ти дава специално подготвени ситуации, където ти трябва да се тренираш и научиш необходимите за теб неща. То е твоя Учител. Без това да пречи, на различни нива, да ти изпраща многобройни учители в човешко тяло.

4-то ниво
Тук виждаш безсмислието на собствените си желания. Това, което ти е нужно ти се дава винаги! Връзката с Цялото е вече достатъчно силна, за да приемаш това, което не може да променяш (започнато да се отработва на 3-то ниво) и променяш това, което можеш (започнато да се отработва на 2-ро ниво). И най-важното (което е смисълът на 4-то ниво) да РАЗЛИЧАВАШ кога да приемаш и кога да променяш. Някой би попитал "Кой е критерият за това различаване?". Ако не си сигурен и се чудиш, значи просто, че не различаваш (което е следствие на това, че не Виждаш). Когато различаваш, течеш в действията си като река ... И всичко си е на мястото.... Много и най-различни състояния и преживявания "където можеш да останеш в захлас" или "където един миг е повече от целия ти досегашен живот" бих могъл описвам от 3-то ниво. Новото при 4-тото обаче е, че минаваш и отвъд това ...

Други нива
Забелязал съм многократно, че винаги има какво още да се научава, така че тук не е краят. Хора с повече опит могат да кажат още.


*****
Начинаещите бих посъветвал да започнат от самото начало и да вървят без да прескачат нива. Е и да не заспят някъде по Пътя! Както казах вече, смисълът е в Пътя, а не в целта, към която води. Какво значи това? Когато сте яли някоя вкусна храна или сте правили секс с любим човек, не ви е достатъчно да кажете само "минал съм го това" искате пак да СТЕ (сегашно време!) в това състояние. Така и бъдете в Пътя! Когато сте готови за нещо (работили сте достатъчно) Силите ще се погрижат да ви срещнат с нужния ви човек, система, преживяване, напътствие ... Просто БЪДЕТЕ БУДНИ за всичко! И само този, който не е тръгнал, няма да срещне Магьосника. "

Тук трябваще да има линк към цялата тема. За съжаление преди време някакъв злонамерен хакер изтри цялото съдържание, всичките постове в клуб "Кастанеда" и вече не може да се прочете цялата тема, от където е извадката...

Добре поне, че аз успях да запазя поне това...