четвъртък, май 31, 2007

Нещо за свободата

Чувството за свобода е вътрешно усещане. А самата свобода е относително понятие. Хората често търсят неща извън себе си, когато единственото място където могат да ги намерят е вътре в тях самите.

сряда, май 30, 2007

Още три случайни мисли...

Не гледай назад с гняв, нито напред със страх, гледай наоколо си с разбиране.
***
Една от най-красивите компенсации в този живот е това, че е невъзможно искрено да помогнеш на някого, без да помогнеш на някого, без да помогнеш и на себе си.
***
Оптимизмът вижда възможности, а не препятствия.

Дървото на живота

Картина на Джуна още ...

неделя, май 27, 2007

Случайно избрани три....

...кратки мисли, които докосват....

"Ако не постигнеш желаното, понякога това е голям късмет"
***
"Човек може да получи само толкова, колкото счита за възможно. Носи в себето представата за целта на твоето пътуване и търси неговото реализиране"
***
Ако знаете какво търсите е по вероятно да го намерите"

Ха!

Съдбата обича намиганията - някъде около 1766 година Моцарт не е приет в академията, която сега носи гордо неговото име.

Когато си на дъното

Когато си на дъното на пъкъла,
когато си най-тъжен, най-злочест,
от парещите въглени на мъката
си направи сам стълба и излез.

Когато от безпътица премазан си
и си зазидан в четири стени,
от всички свои пътища прерязани
нов път си направи и пак тръгни.

Светът когато мръкне пред очите ти
и притъмнява в тези две очи
сам слънце си създай и от лъчите му
с последния до него се качи.

Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
Дамян Дамянов

събота, май 05, 2007

Една картинка...

...че нещо много думи станаха... плюс това е пролет и този факт трябва да се уважи някак... цветенце, пчеличка...пролет е :)

Дирски прелести: Познание

Ако вие сте нещастни, това просто означава, че сте обучени на разни трикове как да бъдете нещастни. Нещастието зависи от състоянието на вашия ум. Има хора, които са нещастни във всяка ситуация, при тях определено качество на ума превръща всяка ситуация в нещастие. Когато им говорите за красотата на розата, те опонират, че тя има бодли, когато се радвате на прекрасния ден, те ще ви кажат, че денят е само междинно звено между две тъмни нощи. Милиони хора сами са понесли тежки кръстове, те са центрирани върху нещастието, те са съсредоточени върху негативното и си мислят :"Какво мога да направя, светът е пълен с нещастие".
Но светът е абсолютно неутрален. В него има и рози, и бодли; и дни, и нощи. Единствено във ваша власт е кое да изберете. По този начин хората творят и ада и рая на земята.
Помнете, че не съществува само един свят, съществуват толкова светове, колкото и умове. Аз живея в мой свят, вие живеете във ваш. И световете не само са различни, те никога не се срещат.
Има две възможности. Политическият ум говори :"Изменете света!". Религиозният ум казва: "Изменете състоянието на своя ум!". Политиката винаги мисли, че светът е неправилен. Че трябва да се промени обществото, икономиката, образованието и всичко ще бъде наред. Религията твърди, че светът винаги е бил такъв и такъв ще остане. Единственото нещо, което може да се измени, е състоянието на ума, съдържанието в ума, качеството на ума...
Винаги се опирайте на радостното настроение на ума. Нека това стане фундаментален закон на вашия живот, винаги, във всяка ситуация, търсете позитивното, жизнеутвърждаващото.
Опитайте! Опитайте тази нова перспектива на живот. Мислете от позицията на оптимиста. Не бъдете песимист. Песимистът сам създава своя собствен ад и живее в него...Вие живеете в света, който сам си създавате.
Бъдете оптимист! И ще бъдете удивено от факта, че самото съществуване ще започне да функционира по друг начин, то ще стане любяща майка за вас. При всеки възможен повод то ще започне да ви помага, ще ви стане приятел.
Да узнаете това-значи да познаете бога. Познайте това чувство, това великолепно и пронизващо чувство, че съществуването ви обича, съществуването ви помага, защитава ви; изпраща ви непрекъснато бесчислени благословии. Съществуването е милостиво към вас, вие не сте чужденец, съществуването е вашият дом...
ПЪТник