вторник, август 22, 2006

In Memorium: Layne Staley

Днес, 22 август Layne Staley, вокалиста на най-великата гръндж група Alice In Chains и мой най-любим изпълнител щеше да навърши 39 години... За нещастие преди 4 години, на 5-ти април той си замина от този свят и остана завинаги на 34. Тялото му е намерено след 2 седмици - на 19 април 2002г, за това на много места това се цитира като датата на която се е споминал....

Началото на Alice In Chains е поставено през 1987г. в Сиатъл на едно парти, за което се грижат китаристът Jerry Cantrell и Layne Staley. Същата тази вечер Jerry подхвърля идеята да направят банда. Layne се съгласява. Jerry се запознава с Mike Starr, който се съгласява да свири на бас във новата банда. И сега всичко от което са се нуждаели било барабанист. Mike представя останалите на Sean Kinney - невероятен барабанист. Те решили да нарекът бандата Alice in Chains.
Великата дата на техният първи концерт е 5 Август 1987. По късно през 1987 година те подписват с Columbia Records. Първото ЕР наречено "We Die Young" излиза през 1990. Няколко месеца след това те издават тяхният първи дългосвирещ албум наречен "Facelift". Издаването на този албум изпраща дебютната им песен "We Die Young" в топ десет.


"Man In The Box" е техният перви сингъл и първо появяване по MTV. Alice In Chains правят дебют и в киното във филма "Singles" където изпълняват песента "Would?" в бар. След това тругват на турне в Европа заедно с Megadeth. Facelift става златен през Септември 1991. През 1992г. започват записите на Dirt. Той Излиза през Септември като "Would?" е първият сингъл. Следва "Angry Chair". След това те записват новото си ЕР - Jar Of Flies и започват 6 седмично скоростно турне- Down In Your Hole. "Down In A Hole" е издаден като сингъл и е заснет клип към песента. Излиза и филм, "Last Action Hero", с две неиздавани парчета на Alice in Chains- "What The Hell Have I?" и "A Little Bitter". Заснет е и клип към "What The Hell Have I?". AIC записват третия си студиен албум през Април 1995. След около 4 месеца, резултата е по-твърд и по-тежък албум оригинално озаглавен "Tripod" в последствие Alice in Chains. Той излиза през Ноември 1995 и дебютира на номер едно в Billboard чартовете, но не успяват да го представят със турне. Започва все повече да се говори и обсъжда зависимоста на Layne към хероина. В края на краищата това може да е последният официален албум на групата. Групата се появява отново през 1996 за първия си концерт от 3 години на MTV Unplugged, където правят акустичен сет. Staley бил във видимо крехко здраве, а също изглеждал и под въздействието на хероин, въпреки това групата прави невероятно изпълнение, включително и зашеметяваща интерпретация на "Down in a Hole".

На 3 Юли във Канзас е последният концерт на Alice in Chains със Staley като водещ вокал. През 1998 Staley се завръща с останалите членове на групта за последен път за да запишат още 2 песни, "Get Born Again" и "Died". Тези песни излизат през 1999 във сет бокса Music Bank. Той включва 48 песни, рядки парчета, стари демота, двете нови парчета и повечето от албумните парчета. Излиза и Live албум както и компилация от 10-те най-добри парчета. Бандата не се разпада но Layne изпада в дълбока депресия поради смърта на приятелката му, причинена от бактериална инфекция в следствие на употреба на наркотици. Възможноста за завръщане на Alice in Chains окончателно приключва на 5 Април 2002 година когато Layne Staley умира от свръх доза кокаин и хероин, точно 8 години след самоубийството на друга гръндж икона, Kurt Cobain. Jerry Cantrell съкрушен от смърта на приятеля си и създател на бандата, посвещава втория си солов албум, Degradation Trip (2002), на Staley.

Няма коментари: