четвъртък, юни 05, 2008

Като децата...

На много места, в много книги, включително и свещенни сме срещали този съвет - да станем като децата. Може би най-известното такова място е Библията, където Исус в прав текст казва - "истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно; и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно..."

С какво са по-различни децата? Мисля си, че с това, че те живеят тук и сега, в настоящия момент. Докато ние сме разкъсвани между миналото и бъдещето, не живеем никога сега, и пропускаме мига...

Децата нямат минало, те не носят товара на миналото на плещите си, свободни са от него. Бъдещето също няма някакъв реален смисъл за тях.
Това ги отличава от нас, порастналите деца, поне според мен.
Това и трябва да направим, за да станем като децата - да се освободим от миналото си, да освободим всичката енергия, впримчена там...

2 коментара:

Анонимен каза...

Абсолютно вярно :-)

Толкова хубави неща постваш напоследък, че гугъл четецът ми, който съм сложила на видно място в сайдбара на моя блог, се е препълнил само с твои неща :-)

Точно това харесвам на Интернет - възможността да се допираш до информация, което преди съвсем не беше възможно. Имаш възможността да избираш и да търсиш определени неща, да четеш и преоткриваш истини и всеки ден да намираш по нещо, което да ти показва правилната посока :-)

Lanfear каза...

Благодаря :)
Радвам се, че си харесваш разни неща из писаниците ми, а ако са ти и полезни още по-добре :)

А, и мерси за статията за черешките :) Тия дни се случи да прекалявам с тях и се радвам, че научих толкова неща за тях :)