неделя, февруари 05, 2006

Странни работи

Странни неща се случват. Когато човек фокусира вниманието си в някаква посока, започва да вижа навсякъде все неща свързани с темата му на фокусиране. Започнах да чета книга за транссърфинг. Започнах да чета, телевизорът беше включен на "Нова телевизия". В някакво предаване течеше интервю с някакъв руснак, представящ система от упражнения, чрез които се възвръща младостта на клетъчно ниво. Идеологията, основата на тази система почти съвпада с това, което чета! Накрая разговорът приключи и руснакът завърши със думи, сякаш извадени от контекста на книгата! В клуб "Кастанеда" изведнъж попаднах на тема, писана преди 3-4 години, но незнайно защо изровена сега. Ще си позволя да пейстна тук част от темата, която според мен съвпада с идеите на транссърфинга. Много се радвам да открия как всички пътища водят към едно и също място :)

"1-во ниво
На първо ниво, което е подготвително, историята или упражнението има 2 цели. Човек да се научи да се ВГЛЕЖДА в себе си и да може да РЕГИСТРИРА честно (в смисъл без да си затваря очите) многото желания в себе си. Тука даже не се говори за едно най-важно желание, а за целия спектър от желания. Ако човек може да ги степенува все пак, още по-добре. Втората цел е да може човек да СПОДЕЛЯ тези желания, тоест първи стъпки към опознаване на собственото си Его. Колкото и лесни да изглеждат тези две цели, много хора се препъват още тука. А за да се премине на следващото ниво, трябва първо да свърши с предходното. В началото, когато започнах с тази история, бях млад и зелен юноша и въпреки че се интересувах от външните тайни на света, още не знаех да гледам в себе си. И си спомням, че тогава си избирах като желание да не се "карат" американците с руснаците (и обратно), т.е. да има мир (такива бяха годините на студената война).

2-ро ниво
Истинската работа започва тук. Погледнато от една гледна точка, човек представлява съвкупност от желания, искания, стремежи, импулси ... И те могат да бъдат с източник на физическо, енергийно, емоционално, ментално, духовно, ..., кармично ниво. Могат да бъдат генерирани от социалната среда, родители, приятели ... Могат да се смесват и объркват ... И най-вече ДА СИ ПРОТИВОРЕЧАТ! Та, човек става като едно голямо оплетено кълбо от хиляди нишки-желания. И точно тази ОПЛЕТЕНОСТ, РАЗНОПОСОЧНОСТ и ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ е един от главните проблеми на човек към това да се чувства щастлив. Незнанието пък е "лепилото", което държи здраво цялата тази "каша". Представете си само в един ден, колко стремежи преминават през нас, които са движещата сила на всичката ни активност. И как често взаимно се тушират и омаломощават. Човек има дадена енергия, която с определени упражнения може да увеличи до известна степен. Но объркаността на нишките-импулси е сигурния на начин тя да се разпилее. Ако обаче бъде научено Изкуството на тяхното познаване и "подреждане", човек ще има нужната енергия за да СРЕЩНЕ МАГЬОСНИКА от историята. Как да се разплетат/подредят тези нишки? Един от най-добрите начини, по моя преценка, е да се намери основната, най-важна нишка (както е описано в историята с Мага) и да се почне от там. Всичко става значително по-лесно, ако тя е ясна. Животът става целенасочен. За това и наблягах в историята с мага на НАЙ-ГЛАВНОТО ЕДИСТВЕНО желание. Другата важна предпоставката е този стремеж да бъде КРИСТАЛНО ЯСНО дефиниран. Трябва да е до такава степен ясно, че във всеки момент от живота си да го виждаш. Така енергията потича натам. Най-малката несигурност, двузначност или неяснота (особено за думи примерно като "щастие", "бог", "просветление", "воин", "безупречност", които може да са срещнати по книгите, но не и задължително преживяни) и енергията вече се разсейва. Естествено, като напредне човек, ще продължи и с останалите нишки. И тук ще са нужни хиляди други упражнения и практики. С разни учители и от разни системи. И мнооого ТРУД! Но когато кълбото почне да се разлита, всичко върви като от само себе си и човек напредва. И от него зависи в каква посока ще жъне успехи ... Може служебна кариера или пари да прави, може от болести да се лекува, може с другия пол да се хармонизира, ..., може естествено да продължи по Пътя на себе познанието. Ставаш като един добър автомобил – сипваш му гориво (енергия) и отиваш в желаната посока. А не се въртиш на едно място докато ти свърши газта. Когато енергията не се губи за излишни неща, може да стигне за неподозирано много неща. Пробвал съм ги повечето от тези "пътувания" и съм се убедил от собствен опит, че става. Все пак като крайна дестинация, на този момент си избирах съобразно историята с Мага "себепознание".

3-то ниво
Когато човек си свърши работата по 2-рото ниво и продължи по Пътя на себепознанието, по естествен начин идва на следващото 3-то ниво на разбиране. Тук се случват няколко неща. От една страна, изпълненото на разните желания до този момент, води до появяване на усещането за безсмислието на желанията. Забелязваш смътно, че има нещо отвъд самите желания, но още не е напълно ясно какво е. Да предупредя, че широко рекламираното по някои книги "желание за липса на желания" се появява, едва когато човек е успял да постигне огромен брой желания от 2-рото ниво! То даже въобще не желание, а форма на един определен стремеж (няма да влизам тук в подробности). От друга страна, от 2-ро ниво остават винаги около 5% желания-стремежи, които не могат да се изпълнят въпреки усилията. Все едно, че има забранителна стена около тях за теб. И тук човек започва да усеща присъствието на това, което може да го наречете Силите, Цялото, Бог ... Аз лично предпочитам първите две названия по разни причини, които няма да дискутирам сега. Забелязваш че не живееш откъснато сам за себе си, а на практика целия ти живот е едно целенасочено взаимодействие между теб и това Цяло. То ти дава специално подготвени ситуации, където ти трябва да се тренираш и научиш необходимите за теб неща. То е твоя Учител. Без това да пречи, на различни нива, да ти изпраща многобройни учители в човешко тяло.

4-то ниво
Тук виждаш безсмислието на собствените си желания. Това, което ти е нужно ти се дава винаги! Връзката с Цялото е вече достатъчно силна, за да приемаш това, което не може да променяш (започнато да се отработва на 3-то ниво) и променяш това, което можеш (започнато да се отработва на 2-ро ниво). И най-важното (което е смисълът на 4-то ниво) да РАЗЛИЧАВАШ кога да приемаш и кога да променяш. Някой би попитал "Кой е критерият за това различаване?". Ако не си сигурен и се чудиш, значи просто, че не различаваш (което е следствие на това, че не Виждаш). Когато различаваш, течеш в действията си като река ... И всичко си е на мястото.... Много и най-различни състояния и преживявания "където можеш да останеш в захлас" или "където един миг е повече от целия ти досегашен живот" бих могъл описвам от 3-то ниво. Новото при 4-тото обаче е, че минаваш и отвъд това ...

Други нива
Забелязал съм многократно, че винаги има какво още да се научава, така че тук не е краят. Хора с повече опит могат да кажат още.


*****
Начинаещите бих посъветвал да започнат от самото начало и да вървят без да прескачат нива. Е и да не заспят някъде по Пътя! Както казах вече, смисълът е в Пътя, а не в целта, към която води. Какво значи това? Когато сте яли някоя вкусна храна или сте правили секс с любим човек, не ви е достатъчно да кажете само "минал съм го това" искате пак да СТЕ (сегашно време!) в това състояние. Така и бъдете в Пътя! Когато сте готови за нещо (работили сте достатъчно) Силите ще се погрижат да ви срещнат с нужния ви човек, система, преживяване, напътствие ... Просто БЪДЕТЕ БУДНИ за всичко! И само този, който не е тръгнал, няма да срещне Магьосника. "

Тук трябваще да има линк към цялата тема. За съжаление преди време някакъв злонамерен хакер изтри цялото съдържание, всичките постове в клуб "Кастанеда" и вече не може да се прочете цялата тема, от където е извадката...

Добре поне, че аз успях да запазя поне това...

Няма коментари: