събота, февруари 25, 2006

Интересно за чакрите

1)Муладхара
Цвят: червен.
Елемент: земя.
Чувство: обоняние.
Желания: физически контакт.
Задача: да се мисли, преди да се действа.
Ключова дума: материален.
Разположена в основата на гръбначния стълб муладхара дава на човек усещане на защитеност и комфорт. В превод от санскрит - "поддръжка". Обезпечава жизнеустойчивостта на човек и го пълни с енергия. На емоционално ниво формира храброст и упоритост, оказва съществено влияние на зъбите, костите и ноктите.
На тази чакра се пада определящата роля в борбата за оцеляване. Недостигът на енергиен потенциал там прави човек нервен и го лишава от увереност в собствените сили. В такива случаи там се натрупва страх; излишното стимулиране на чакрата провокира високомерие, егоизъм, алчност и похотливост.
2)
Свадхистхана
Цвят: оранжев.
Елемент: вода.
Чувство: вкус.
Желания: уважение, признание.
Задача: да обичаш и да служиш на другите хора.
Ключова дума: обществен.
Разположена на около пет сантиметра под пъпа, свързана е с текущите функции на организма, представя сексуалността, творческата активност и емоционалното равновесие.
От сакнскрит - обител на жизнената сила, внушава оптимизъм и надежда на емоционално ниво.
Общителните хора имат балансирана втора чакра, в случай на дисбаланс се получават заболявания като например артрит.
Недъзите често се предшестват от външни проявления на недостатъчна енергийна наситеност на сватхисхана: раздразнителност, униние, обидчивост. Излишната стимулация води до агресивност, деспотизъм.
3)
Манипура
Цвят: жълт
Елемент: огън.
Чувство: зрение.
Желания: стремеж към разбиране.
Задача: установяване на добри отношения с близките.
Ключова дума: интелект.
Разположена е в областта на слънчевия сплит, буквален превод - "пъпна драгоценност".
От нея зависи чувството за собствено достойнство и удовлетвореност от себе си.
Влиянието и е върху зрението и храносмилането.
Извънредното стимулиране кара човек да отдава всичките си сили на работата и да бъде прекалено взискателен, при недостатъчна енергия става нерешителен и подчиняващ се.
4)
Анахата
Цвят: зелен.
Елемент: въздух.
Чувство: осезание.
Желания: да обичаш и да бъдеш обичан.
Задача: да придобиеш увереност в себе си.
Ключова дума: емоции.
На нивото на сърцето, в центъра на гръдния кош, отговаря за любовта, хармонията в отношенията и състраданието. Превежда се като "непобедима", на изток я наричат "храм на любовта".
Хората с доминиращо влияние на чакрата са благожелателни и грижливи, "сърдечната недостатъчност" прави хората твърде чувствителни, състрадателни и стремащи се да угодят на другите, стигайки до самоотричане. Болшинството несамостоятелни хора и "търтеи" имат отслабена анахата. Прекомерното стимулиране прави хората капризни, претенциозни и властни.

Трите горни чакри се наричат и ТРИАДА. В сравнение с 4-те по-долни те вибрират на по-високи честоти. В астрологията съответстват на кардиналните, фиксирани и подвижни знаци съответно.
5)
Вишудха
Цвят: небесно син.
Астрологическо съответствие: фиксирана.
Чувство: звук.
Желания: достигане до вътрешен покой.
Задача: да рискуваш.
Ключова дума: идеи.
Разположена е на нивото на гърлото, превежда се от санскрит като "чист", явява се своего рода проводник на мислите и идеите от горните чакри към долните.
Тя е център на речта, контролиращ общуването и изказа. На емоционално ниво способства появяването на нови хора, любов и разбиране.
Когато е балансирана тя успокоява ума, развива чувство за време и укрепва вярата. Прекомерно развита прави човек самонадеян, надменен и догматичен, недостатъчната стимулация го прави слаб, лъжлив и ненадежден.
6)
Аджна
Цвят: син
Астрологическо съответствие: подвижна.
Желания: да бъдеш в хармония с Вселената.
Задача: да осъществиш мечтите.
Ключова дума: интуиция.
Третото око, от санкрит - "заповед". Управлява разума, на емоционално ниво повишава нивото на осъзнатост на ежедневието и формира духовните структури на човек.
Отговаря за интуитивното възприемане, в т.ч. усещане на чуждото настроение и съпреживяване. Излишната стимулация прави човек горд, авторитарен и властен, недостатъчната - срамежлив и неудачник.
7)
Сахасрара
Цвят: виолетов.
Астрологическо съответствие: кардинална.
Желания: стремеж за проникване в същността на нещата.
Задача: получаване на знания и мъдрост.
Ключова дума: духовност.
Разположена в теменната област и управлява най-мощните вибрации на тялото, от санксрит - "хиляда", а самата чакра се изобразява като лотос с 1000 листенца.
Поддържа баланса между външната обвивка на човека и вътрешното му духовно съдържание, мистично осмисляне на реалността, осъзнаване на дълбоките взаимовръзки.
Прекомерната стимулация прави хората раздразнителни, нетърпими и потиснати, възможна поява на главоболие. Недостатъчно стимулиране води до поява на чувство за самота, нежелание за общуване и загуба на радост от живота.


ПРАКТИКА
Заемете удобна поза, желателно вертикална и се отпуснете. Започнете да визуализирате в областта на Муладхара енергиен балон с червен цвят. Представяйте си как към него бавно тече енергия от всички части на тялото, как балонът става все по-плътен и цветът му по-интензивен. Правете това минимум 1-2 минути. После по същия начин преминете по всички чакри (цветът на балона е цветът на чакрата).

По желание може да въртите кълбата по посока на часовниковата стрелка. По този начин можете да диагностицирате чакрите - свои или чужди. Диагностираният трябва да се изправи, след това поднасяте длан към мястото на всяка чакра. При здрава открита чакра ще се усеща забележимо всмукване, притегляне на дланта, всички останали усещания говорят за закрити или "болни" чакри.
Ако чакрата е затворена, заедно с преминаването се прави и изчистване.

2 коментара:

hdpal каза...

Are you into Chakras ?

Very interesting subject.

Lanfear каза...

Yes, I think so :)