неделя, юли 16, 2006

Скоростно четене

Попаднах на интересна статия в един блог, в която се твърди, че скоростното четене е способност, естествена за всички хора, но повечето от нас дори и не подозират, че притежават. Това е така, защото:
"Всички хора се учат да четат по на около 6-7 годишна възраст. Тогава те научават азбуката, започват да различават звученето на отделните букви, да свързват думите, които изговарят, както и написаните, и да ги възприемат като една и съща единица информация. Четейки, децата произнасят думите на глас, като малко по малко произношението се скрива и човек започва да чете безшумно, но продължава да произнася думите наум. Това е нивото, което достигат 99% от хората, когато станат на 8-9 години. Парадоксално е, че развивайки се в абсолютно всяка друга област и придобивайки все повече знания, в областта на четенето хората остават на ниво 9-годишна възраст през целия си живот!"

...излиза, че просто сме се учили погрешно да четем и така сме спрели развитието на тази си способност.

В този блог - Sverdlov's blog в категориите - "Self-improvement"
и "Mind and intellect" има много информация, упражнения, програмки ...абе интересно е. :)
Смятам на първо време да прочета една -две книжки по първото упражнение, за отучване от погрешната схема на четене. Ето го и него:

Упражнение №1:
Започнете да четете някоя книга. Докато четете, бройте наум до 30, после започнете да броите отначало. Целта на упражнението е да потиснете работата на слуховия анализатор по време на четене - той ще е зает с броенето, а зрителният анализатор - с четене! Целта ви е да научите мозъка си да разбира информацията, без тя да се преработва в слухови образи. Прочетете по този начин минимум две-три книги. След като преминете това упражнение, можете да започнете следващото. "

А ето ги и следващите:

Вземете друга книга (различна от предишните) и започнете да я четете, като в същото време си рецитирате наум някакво заучено изречение (две или три - колкото искате). Повтаряйте ги, докато не прочетете книгата.Отново минималното количество книги, които трябва да прочетете по този начин, е две. В това, и във всички други упражнения, се подразбира минималното количество страници да е не по-малко от 300.
Сега, след като сте преминали най-трудната част от обучението си, е време за компютърните програми (за тези, които нямат компютър - не мога да кажа, че нищо не изпускате, но… продължавайте с упражненията,скоростното четене съществува отпреди създаването на компютъра, така че - упоритост и пак упоритост!). От секцията Self Improvement Software в блога, можете да свалите няколко програми за скоростно четене. Информация за работа с програмата ще намерите на същата страница, както и в help-а на програмата. Тези програми работят по следния начин: прожектират последователно на екрана думи или редове от предварително избран текст, като ви карат дачетете по-бързо, отколкото можете да произнесете думите. В началото нищо няма да си спомняте от това, което сте прочели, но с времето ще ви стане лесно и дори приятно да четете по този начин. Когато стигнете дониво, в което ви е лесно, увеличете скоростта или броя показвани думи и редове, за да продължите да се развивате.Толкова за компютърните програми, продължаваме с другите упражнения.
Вземете пак една книга и започнете да я четете, плъзгайки поглед по редовете. Ще ви бъде по-лесно, ако в началото си помагате с някаква пригодена за целта показалка или с пръст. Целта на упражнението е да ви научи да движите очите си плавно и равномерно по текста (според мен показалката е задължителна, но… въпрос на личен избор). Може да ви сестори невероятно, но в момента очите ви “прескачат” от дума на дума. Това бави четенето и уморява очите ви. За една страница текст не трябва да отделяте повече от 50-70 секунди. Ако това ви се струва бързо… в края на обучението си ще го правите за 2-3 секунди! Но засега прочетете по този начин поне три книги, като на третата трябва да сте намалили времето до 20 секунди. Или 10, ако сте амбициозни!"

4 коментара:

Lanfear каза...

Аха, тия упражнения целят да изтрием всичката си нагласа и да не минаваме през слуховото възприятие...

ro-tex каза...

Лошото е, че това донякъде би елиминирало слуховата памет при четене. Защото когато четем ние почти чуваме прочетеното и съответно я ползваме...

Lanfear каза...

Това е следваща задача, да можем да определяме и регулираме подходящата скорост - за едни неща дето четем е необходима по-бърза, а за други по бавна - дори дума по дума... погледни на сайта, ако се интересуваш :)

Анонимен каза...

В София се провеждат курсове по бързо четене. Вижте на сайта: www.adea-bg.com