четвъртък, юни 08, 2006

От Мен беше това

" Ръкопис на едно неизвестно лице, намерен в Русия през 1942 г."

Дали някога си мислил, че всичко, което те засяга, еднакво засяга и Мен? Понеже всичко, което засяга теб, засяга зеницата на окото Ми. Ти си скъп в очите Ми; Аз те обичам, затова Ми доставя голяма радост да те възпитавам.
Когато те сполетяха изкушенията и те връхлетя врагът като река, искам да знаеш - от Мен беше това. Твоята немощ има нужда от Моята сила и твоята безопасност се заключва в това, да Ми дадеш възможност да воювам заради теб!
Ти се намираше в трудни обстоятелства, сред хора, които не те разбираха и не зачитаха това, което ти беше приятно или неприятно, хора, които често те оскърбяваха - от Мен беше това. Аз Съм Бог. Аз разполагам с обстоятелствата около теб. Ти не случайно беше на това място. Това е точното място, което Аз Съм ти предназначил. Нали ме помоли да те науча на смирение? Тогава разбери, Аз те поставих в училището, където този урок се научава. Средата, в която се намираш и живеещите с теб само изпълняват Моята воля. Аз допускам те да те оскърбяват.
Помниш ли, когато имаше парични затруднения и ти беше трудно да свържеш двата края? От Мен беше това. Защото Аз искам да разполагам с твоето портмоне. Аз желая да прибягваш към Мен и да бъдеш зависим от Мен. Моите богатства са неизчерпаеми. Аз искам всеки ден да се уверяваш в Моята вярност и във верността на Моите обещания, за да не се причислиш и ти към тези, на които беше казано: „Вие не сте се доверявали на Господа, вашия Бог!”
Спомняш ли си колко тежки бяха нощите на скърбите ти? От Мен беше това. Аз Съм Човекът на скърбите, навикнал на печал, изпитал Съм болките и страданията. Аз ги допуснах и в твоя живот, за да прибягваш винаги към Мен и да намериш вечната утеха.
Излъга се в свой близък, комуто беше разкрил сърцето си? От Мен беше това. Аз допуснах това разочарование, за да се докосна до теб, за да разбереш, че най-добрият ти приятел Съм Аз.
Беше наклеветен? От Мен беше това. Прилепи се по-близо до Мен и остави на Мен всичко. Аз Съм единственото ти Прибежище. Аз ще извадя твоята правота наяве; Аз ще те защитя, защото Аз Съм твоята Правда.
Разрушиха се плановете ти? Беше изморен и паднал духом? И това беше от Мен. Искам всичко да оставиш в ръцете Ми, за да мога да се разпореждам с твоите обстоятелства. Дай ми свободата, да управлявам живота ти! И тогава отговорността ще падне върху Мен, защото този товар е твърде тежък за теб, а и ти самичък не можеш всичко да поправиш. Ти си активен човек, но без Мен не можеш да извършиш нищо Богоугодно. Бъди мое оръдие, мой съд и канал!
Мечтаеше да извършиш нещо особено за Мен, но вместо това легна болен и изнемощял? От Мен беше и това. Когато си потънал в работа, не мога да привлека вниманието ти към Самия Мен, а Аз искам да те науча на най-дълбоките Си мисли и на това, че ти си на служба при Мен. Едни от най-добрите Мои слуги са ония, които са откъснати от външната дейност и са се научили да владеят оръжието на непрестанната молитва и пребъдване.
Призован си неочаквано да заемеш трудно и отговорно положение? И ти мислиш, че не можеш да се справиш? От мен е това. Иди, уповавайки на Мен! Аз ти връчвам тези трудности, защото заради това, че уповаваш на Мен, Аз ще благословя делата ти и всичко, което се върши от теб. Ти върви с упование в Мен, а Аз ще те благословя! Винаги ще имаш онова, което ти е нужно.
Днес влагам в ръката ти този съд със свещен елей - Моето благословение. Ползвай се свободно от него, дете Мое. Всяко възникващо затруднение, всяка дума, която те наскърбява, всяка пречка в работата и служението ти, която би предизвикала в теб чувство на досада, страх или объркване, всяко откриване на твоята немощ или неспособност, нека бъдат помазани с този елей.
Помни, че несполуките са Божие наставление. Всяко жило ще се притъпи, ако се научиш да виждаш във всичко, което те докосва - Мен. Затова, скрий дълбоко в себе си тези Слова, които днес ти открих. От Мен беше това. Защото това не са празни думи. За теб това е… твоят живот.

С вярност и любов,
Твоят Небесен Баща

12 коментара:

Анонимен каза...

Брее, това определно е много интересно. Много ми допадна

Lanfear каза...

Радвам се :) И на мен ми допадна, за това и го постнах тук - за препрочитане.

Анонимен каза...

Така е! Но понякога наистина ти идва в повече. И бесънните нощи завалядяват. Губиш усещане що е щастие. Никога не си го познавал. А смирението...и него го няма. Казва се, че Господ никога не те изпитва повече, отколкото можеш да понесеш. Но просто понякога имаш чувство, че прелива...прелива. И си казваш "още малко и няма да издържа" и идва и това "малко"...Тогава какво. Безкрайно объркан, безкрайно загубен. И не далечен кошмар, а наистина го преживяваш. И се губиш в кошмара. И да и това е от Него! Но когато попиташ "Какво искаш от мен?" - следва още кошман, който не ти отговаря, а те обърква. А искаш, адски искаш възмездие, адски искаш да ти се признае. Няма смисъл от борба!!! А възмездието когато дойде, ще е, след като си опустошен и няма да има какво да и лекува, а само ще ти отвори раните...

Lanfear каза...

Точно същото си мислех миналата вечер - дето "Господ никога не те изпитва повече, отколкото можеш да понесеш." - и хич не ми се вярва в омента, че е вярно. Ама като погледна назад винаги се опказва че си е баш така, но чак след като е минало вече...

Анонимен каза...

Too much is never enough! Мога да си отмъстя, но не съм отмъстителен...ще ми е по-гадно. Но умението го имам, вродено.

Анонимен каза...

Тай де, нямам претенции да съм "добър човек".

Анонимен каза...

Виж това:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=pravoslavie&Number=1945902906&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

Lanfear каза...

Мерси :) Вече е ясен автора, понеже там дето аз го открих не беше написано името му :)Серафим Вирицки (1868-1949)

Анонимен каза...

Малко му се губи чара, като не е с неизвестен автор, нали!
Ти на руски ли си го намерила? Ако е така, твоят превод повече ми допада от посочения горе(clubs....).

Lanfear каза...

Ми не знам точно с тия авторства как седи въпроса. Примерно имам още две неща на блога - от април - "Урокът на пеперудата" и "Кредо на онези, които са страдали". Много са сходни, а едното звучи като древна легенда, а другото има автор Рой Кампанела - та не знам... Не че не вярвам да го е писал отеца, но и звучи някак не като от този свят, не знам защо, а може и да е бил много просветлен.... :)

Анонимен каза...

Може да ме оплюеш...Но това, все пак, не е част от Светото писание, демек от Библията и в тази си роля си остава една красива и успокояваща мисъл. Но има малко противоречия сякаш в него, поне, като го четеш, ти създава такова усещане. И това му е целта, не да има пророческа стойност, а даваща кураж. Затова можем спокойно да му се насладим на красотата, без значение автора.

Lanfear каза...

Съгласна :)