петък, юни 23, 2006

Лятото е тук...

...вече с пълна сила...и утре ще е най-дългият ден от годината....който крие и още тайни, но за това - утре :)

8 коментара:

Анонимен каза...

Не беше ли 22-ри най-дъгият ден, или той не е константно закован?

Lanfear каза...

Ха сега де :) Незнам точно - можеш да провериш, че за най-дълъг ден се твърди на различни места, че е 21, 22, 23 и 24 юни. А кой от всички е всъщност? Да не би и през трите да са еднакви часовете? Не знам точно - но аз приех, че 24-ти - Еньов ден е най-дългият. Предстои да се изясни :)

Анонимен каза...

Всяка година лятното слънцестоене е по различно време. Тази се падна на 21.06. А иначе Еньовден най-дългият ден според народните поверия, и понякога даже съвпада с лятното слънцестоене :-) На 21-ви вече отпразнувахме най-дългия ден, нищо не пречи и на Еньовден пак да празнуваме :-)

Анонимен каза...

"Слънцето достига най-високата точка в своето движение над хоризонта - обикновено около 21 юни и този момент се нарича лятно слънцестоене."
http://www.bgastronomy.com/index.asp?ID=167&Cat=16
Абе, истината е някъде там. Иначе по традиция се води Петровден. Даже си има разни народни лафчета по този случай. Та когато и да си избереш...все тая :)

Lanfear каза...

Ааа това ли било? Значи слънцестоенето се мести...А аз се чудех кво става и защо така :)

Анонимен каза...

"СлънцеСтоенето се мести" не ти ли звучи като оксиморон :-)

Lanfear каза...

Абсолютно :) хе-хе да :)
Имах в предвид "Лятно слънцестоене" като термин, но наистина звучи невъзможно иначе :)

Lanfear каза...

Денят, който се определя като "Лятно слънцестоене"...всяка година е различен, благодаря, че ме "светна" по този въпрос, изобщо не знаех :)Мислех си, че всяка година си е на 21-ви....