събота, юни 24, 2006

и нещо тъжно....

Заех информацията от блога на Вени - Семки и бонбонки:
"След arenabg, ГДБОП тръгна срещу Виктор
Всички книги току-що са свалени от сайта
bezmonitor.com след енергичната намеса на Главна дирекция за Борба с Организираната Престъпност, насъскана от "Труд".Браво на "Труд", браво на ГДБОП, и лично браво на великия й шеф Явор Колев!!! След 3-те хлапета от арената и двамата администратори, удариха поредния организиран престъпник - незрящия Виктор, (ако някой чете тук нека щракне на този линк!!!) позволил си да качи Елин Пелин и други класици в мрежата за свободен достъп, ограбвайки по такъв начин горкото издателство "Труд", което искаше да точи парички от слепите за тези книжки чрез платения си сайт znam.bg.Шибана държава, шибани политици, шибано МВР, шибани продажни медии! Млъквам, защото не искам да пиша нецензурни неща, а други в момента не мога.
Не зная какво повече да кажа, иска ми се, а не зная. Тъжно, омерзително и страшно - и времето, в което живеем, и държавата, в която живеем. Прекалено лесно и прекалено бързо възприехме безпрекословно copyright империализма на базираните в САЩ мегакорпорации. Помните ли един виц от "комунистическото" време - ако в Москва пръднат, ние тук се насираме. Е, и сега е същото - само пърдят във Вашингтон. Ще ме извините за цинизма, но е по-невинен от дълбоко циничните действия на МВР."

Права е Вени - трябва да намерим начин да защитим е-библиотеките срещу безумията на авторското право. Незнам как - ето тук в този блог на Григор, се обсъжда въпросът. А аз съм направо отвратена....пфу и гадна система и държава, и тва им е борбата с престъпността, в същото време всякакви престъпници си се разхождат на воля и ни се хилят нагло от телевизора...нямам думи просто...отврат!!!
Аз предлагам да бойкотираме вестник "Труп(д)" и всичките му недоносчета на първо време!!!
А ето и още предложения за действия!

21 коментара:

Анонимен каза...

Много хубаво си го казала! Наистина се насираме. А тия смотаняци просто си търсят начин да отчетат дейност. А че трябва да се разхождаме бронирани, сякаш е военно време, защото през ден се гърмят "големите" на публични места. Това е робство и подтисничество. Отвсякъде мачкане и на купа на хорската бедност, за всичко искат пари. Трябва да сме затворени, да не четем, да не гледаме филни, да не вдигаме глава, да не издаваме звуци, за да ни подтискта и да живеят на гърба на хората, без те да имат сила да регират. Кога най-сетне на този свят ще му запука на някого за обикновнните хора, които всъщност представляват тази държава, и е тяхна тази държава. Или само Америка ша тачим, и ще защитаваме разни големци, боклуци. Ето ся някакви авторски права. До там ли опряха... Наи-малкото Елин Пелин отдавна природата му е отнела всякакви авторски права. Губи ни се истинския смисъл. А аз спирам да пиша, щото и мен ми се загуби...

Lanfear каза...

Така е. А въпросният Виктор, също сляп човек, е вложил толкова труд човекът да направи сайт, да адаптира текстовете със звуци и брайлово писмо, та да може да станат достъпни за ощетените от природата хора...при това съвсем безвъзездно, ей така, от добро сърце...При това и законът е на негова страна...абе направо се отвратих...като контраст ми се мярка непрекъснато ухилената физиономия на кретена Софиянски, не знам защо, направо ми е станал; символичен, ама него никой за нищо не го бара....

Анонимен каза...

На там си е тръгнал света.
Какво са искали да постигнат? Остава да пуснат спец отрядите да гонят инвалиди! Не само, че пилеят държавни пари, ами постъпват и нечовешки. Добре де след като се оказа, че точно министерсво на вътрешните работи са най-големия клиент на "пиратите" (и както знаем, най-добрия приятел на истинската организирана престъпност), що се не арестуваха сами, а са "унищожили" файлвете. Демек унищожили са следите на тяхното престъпление, унищожили са доказателства. И се хвалят с това!!!

Lanfear каза...

В блога на Вени има интересно разказче за хипотетична ситуация в 2018 година (не е толкова далеч!) Ако искаш го прочети ето тук: http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/01/copyright.html
Копирай си го в explorer-а, че не знам как да сложа url.
Мисля, че не сме много далече от такова бъдеще, за съжаление :(

Анонимен каза...

Нали "1984" далеч не е проста художествена измислица.

Lanfear каза...

Да, а Оруел си е направо пророк :)
Иаше и още една друга книжка "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, също доста поучителна.
Прочете ли го?

Анонимен каза...

Кое да съм прочел? Ако е линка горе - да. Книгата не. :)

Lanfear каза...

А, и ако имаш блог, що не влизаш регистриран, да мога и аз да надничам :)

Анонимен каза...

Нямам блог :(. Обичам да гледам чуждите мисли, а немам навик да цапам пространсвото и времето с моите рошави такива.

Lanfear каза...

Да, да линка :) Кво ша кажеш - яко е разказчето.

Lanfear каза...

А относно книгата - 451 градуса по фаренхайт е температурата при която гори хартията, тъй че си прави изводи за какво иде рече - един свят, в който да се чете е престъпление :(

Анонимен каза...

Добро е да. Така леко в градация ти трупа неприятност след неприятност. Само да ти кажа, че ти или всеки от нас може да се окаже в ролята на неразбиращото татенце, и да излизаме невежи ... и бедни.

Lanfear каза...

Е, то и аз малко цапам, ама...:) Харесва ми да си събирам неща, към които да се връщам при необходимост, абе оказва се полезно а е и зарибявка и добро за себепознанието, мисля, че имаш какво да кажеш на света, но сам като си узрееш - тогава :)

Lanfear каза...

Да, в един друг блог, дето го четох адаптирано за Вазов даваха пример прочетох следното: "Идете сега мислено при дядо си, преди трийсет години. Кажете му, че през 2006 г. това да си препишеш книгата на другарчето си ще е престъпление, което може да бъде наказано със затвор. Кажете му, че ще има хора, арестувани за това. Какво ще ви отговори?
Посочете му новия му магнетофон, и му кажете, че през 2006 г. това да си презапишеш “Бийтълс” или Елвис Пресли ще е престъпление, и затова ще арестуват. Не, не политическо! Че ще е същото престъпление да презапишеш и речите на другаря Тодор Живков, и ще има съдени хора, задето са го направили.
Разкажете му как стоят нещата с авторските права днес, без да преувеличавате нищо. Поне колкото изтърпи, преди да почне"

Lanfear каза...

да се смее..." Нещо не го изкопирах до края :)

Анонимен каза...

Е ти не цапаш толкоз. Ти и стихотворения пишеш. Таман четох малко от тях. Интересни са. Малко натоварващи, но хубави. Продължаваш ли да пишеш? Аз съм твърде прозаичен, не така поетичен като тебе, нема да съм интересен.

Lanfear каза...

Е, пиша, общо взето когато съм много зле ме избива на поезия и затова са и натоварващи, просто не мога да си представя да напиша "весело" стихотворение...Напоследък ме е понапуснала музата, сигурно съм много добре :)

Lanfear каза...

Ма те пък блоговете не са точно за поезия - за изразяване на гражданска позиция например, за изливане на глождещи мисли, за събиране на интересни мисли,снимки, за дневник... абе за всичко може - аз ги разбирам като път към себе си....

Анонимен каза...

Вече няколко човека ми казаха "твърде много се занимаваш със себе си". Така че само блог ми липсва, съвсем да се загубя в себе си.

Ей, много е приятно така да си говорим. И неравностойната позиция, че ми модерираш всяко изкаване, определено ми създава тръпка.

Lanfear каза...

А, одерирането е заради спама, в началото много спам идваше та се възползвах от тази опция :)

Анонимен каза...

Ето ти една готина картинка:
http://pandorabox1.free.fr/images/Erotic%20Art%20-%20(Boris%20Vallejo)%20Fallen%20Angel%20I.jpeg

Поздрав за теб и мрачното ти творчество.
В поезията винаги има доза самота. Но дори когато си паднал, черен, прогнил и разбит, дори когато си загубил дарената ти светлина и красота и ходиш в мрак ...