събота, май 24, 2008

Густав Климт


Тъй като mindbolt в един свой коментар вчера ми обърна внимание, че картините на Angela Hayden, за която писах в един преден пост, наподобяват на стила на художника Густав Климт, реших да се запозная със творчеството му.
Според Уикипедия, Густав Климт е роден е на 14 юли 1862 г. в Баумгартен, близо до Виена. Централна тема в картините му е женската красота, но присъстват още стилизирани цветя, шапки, спирали. Климт умее да придава фотографска прецизност на моделите. Неприкритата еротика в картините му обаче е повод за скандали по неговото време, тъй като предизвиква възмущение.


По-късно се насочва към рисуването на пейзажи, взимайки за пример постимпресионистите и импресионистите. В пейзажите му е характерно използването на повтарящи се елементи, като те се развиват в посока на кубизма. Климт не случайно избира квадрата, тъй като тази форма създава въздействие на спокойствие.

Наистина има някаква прилика, в същото време си има и своите отлики...
Може би Angela Hayden е повлияна от творчеството на Климт до някаква степен...Възможно е...
Ето и една от картините на Густав Климт. Аз не съм някакъв специалист и не мога да преценя, но всеки може сам да си направи сравнение, ако се интересува разбира се...

5 коментара:

mindbolt каза...

Имах на ум конкретна картина на Климт. Нещо не я намирам.

Lanfear каза...

Сети се коя е де :)

Иначе аз пък намерих някаква стилова прилика наистина - в използването на детайлите, цветовете, цялостната композиция...

Има си и разлики разбира се...

mindbolt каза...

Не си включваш кюто (дейба)!

Lanfear каза...

Аха :)
От година - две вече не я ползвам тая форма на комуникация... :)
Отначало поради липса на време, после - просто по навик ...:)

Анонимен каза...

Hello. And Bye.