четвъртък, май 01, 2008

Анкета "Какво четете?"

Приключи анкетката "Какво четете?"

Гласували са 27 човека. Това не е кой знае каква представителна извадка, но все пак ето какви са резултатите:

Трима четат вестници в тоалетната. Въпреки, че е недооценено, това е идеално място за четене - тихо и спокойно, далеч от всякакъв вид дразнители. И дори има хора, които си правят рафтове с книги там :) В древен Помпей дори е имало колективни стаи тоалетни, в които сенаторите, настанени всеки върху своята дупка, се отдавали на колективно четене или спорове. А в съвременния свят, например в Япония има книги напечатани върху тоалетна хартия, еднократни книги, учебници, вестници и списания тип носни кърпички или салфетки :)

Петима от отговорилите на анкетата са почитатели на езотериката. Аз лично, очаквах по-голям процент от хората да четат езотерична литература, но това е положението. По принцип от езотерика се интересуват хората, които се занимават с духовно израстване, със себеусъвършенстване. Някои наричат езотеричните знания тайни, но това не е в смисъла, че са за скрити или засекретени, а защото за да бъде разбрано този тип познание, е необходимо човек да бъде на необходимото равнище на съзнанието.
Една древната мъдрост гласи: “Учителят идва, когато ученикът е готов”, т.е. разбирането на тайните, следва усилието, което човекът ще приложи за овладяването им. Напредването в духовното познание задължително трябва бъде съпроводено с промяна в начина на живот.

Дванадесет от отговорилите харесват да четат фентъзи. Фентъзи е литературен жанр, в който се използват елементи от митологията, фолклора и вълшебните приказки. Явява се поджанр или разклонение на фантастиката. Този жанр не се ограничава само с литературата - съществуват множество компютърни игри и много филми с фентъзи сюжет. Има и голям брой художници, чийто картини са с фентъзи тематика. Аз пък в момента чета единадесетата книга от "Колелото на времето" на Робърт Джордан. От там е и никнеймът ми :)

Специализирана литература са посочили като отговор тринадесет от анкетираните. Разбираемо е, че тази категория е събрала най-много гласове. Всеки който иска да нарече себе си специалист в някаква област е нормално да чете много и най-вече книги главно от тази област. А явно повечето от отговорилите се занимават и напредват в нещо.

Логове в Скайп или ICQ четат петима от отговорилите. Надявам се, да са избрали също и някои от другите отговори успоредно с този, а не да четат единствено това :)

Почитатели на любовните романи са само двама от отговорилите. На мен лично са ми еднакви всички и много не ги харесвам, но за всеки влак си има пътници. Явно има хора, които четат такава литература. Няма лошо.

И накрая седем човека са посочили, че четат суптитри. Отново се надявам, че са посочили и някои от другите отговори, а не четат само субтитри. Макар че в днешният забързан свят на хората им остава все по-малко време за четене на книги. И действително има хора, които четат само докато гледат филми.

Това бяха резултатите от анкетата.

Няма коментари: