неделя, май 04, 2008

Ширшасана (Стойка на глава)


  • Вече стигнах и до предпоследното - петнадесето упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Ширшасана или Стойка на Глава. Дотук разгледах следните асани: комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана, Бхуджангасана, Ущрасана, Чакрасана, Ардха - Матсйендрасана, Врикшасана, Триконасана и Ваджрасана.
  • Както се вижда на картинката цялото тяло е обърнато вертикално спрямо пода, като тежестта е пренесена върху част от главата, а подлакътниците и преплетените пръсти служат за допълнителна опора. Тялото, задната част на бедрата и петите са в една права линия, а пръстите на краката са изпънати към тавана. Лактите и сплетените зад главата пръсти на ръцете са точките на опорния триъгълник, като дланите, чийто долни и горни страни са в една линия, не прилепват към главата.
  • За начало е добре да се започне с 5 секунди задържане в позата и постепенно се увеличава с не повече от 5 секунди седмично. Не трябва да се превишава границата от 10 минути на ден! Дишането трябва да бъде нормално, през носа.
  • Ширшасана е много важна поза, но с нея трябва много да се внимава, да се изпълнява правилно, защото в противен случай практикуващият я може да си навреди. Главата може да бъде поставена върху зона, широка около осем сантиметра в предната челно-теменна част, два пръста под линията на косата и два пръста над нея. В никакъв случай тежестта не бива да пада върху частта от главата, разположена над тази зона т.е върху централната теменна част или още по-точно върху мястото определяно като предна фонтанела. В Ширшасана върху нея не трябва да бъде оказвано въздействие, тъй като това може да доведе до дебалансиране на целия организъм и вероятно до поява на трудно излечими болести. Главата не трябва да се поставя и върху връхната тилна част.
  • Ширшасана се смята за "Цар на асаните", тъй като се приема, че нейното практикуване произвежда добрите ефекти на всичките 8400000 асани. Едва ли има болест, която да не бъде повлияна благоприятно при практикуване на Ширшасана. Подобрява кръвообращението на кожата на главата, стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта, лекува нервни разстройства, помага при разстройства на зрението, подобрява слухът, подмладява се кожата на лицето и се предотвратява образуването на бръчки и т.н и т.н

1 коментар:

Анонимен каза...

Можеш ли да я правиш? :)