четвъртък, май 01, 2008

Триконасана (Ъглова поза)


  • Дойде ред и на тринадесетото упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Триконасана или Ъглова Поза. Дотук разгледах следните асани: комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана, Бхуджангасана, Ущрасана, Чакрасана, Ардха - Матсйендрасана и Врикшасана.
  • Както се вижда на картинката в изправен стоеж двата крака са разтворени на удобно спрямо ръста разстояние, едното стъпало е извъртяно под прав ъгъл спрямо линията на краката, а другото е леко изместено в същата посока. Тялото е наведено само странично в посока към извъртяното стъпало, което е допряно от съответната му ръка, а другата ръка е над главата.
  • В началото е добре да се задържа в позата от 15 до 30 секунди за всяка страна, като времето постепенно се увеличава и се стигне до 5 минути.
  • Практикуването на Триконасана повишава тонуса на мускулите на бедрата и прасците, както и подколенните сухожилия. Облекчават се болки в краката. Благоприятно се повлияват мускулите на гърба и на хълбоците. Гръдният кош се разширява, а обиколката на талията се намалява - отстраняват се тлъстините в тази област при практикуването на Триконасана. Полезна е при болести на белите дробове, както и за кожни заболявания - особено за постоянни циреи и пъпки. Поддържа еластичността на хрущялите, чрез по-доброто им кръвоснабдяване и също благотворно повлиява на бъбреците и надбъбречните жлези.

Няма коментари: