понеделник, май 05, 2008

Шавасана (Поза на пълен покой)

  • И така - това е последното, шестнадесето упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Шавасана, познато е още и като Мритасана или Поза на пълен покой. Останалите асани от примерната програма са: комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана, Бхуджангасана, Ущрасана, Чакрасана, Ардха - Матсйендрасана, Врикшасана, Триконасана, Ваджрасана и Ширшасана.
  • Както се вижда на картинката тялото лежи протегнато в цял ръст по гръб, петите са събрани, а пръстите на краката разтворени настрани. Ръцете са отпуснати покрай тялото и бедрата, с длани нагоре. Всички мускули и органи на тялото са съвършено отпуснати, а нервната система и умът са в състояние на пълна пасивност.
  • Шавасана трябва да се практикува най-малко 10-15 минути и то след добро овладяване. Тя се упражнява обикновено след всички останали асани от програмата, но кратки отпускания могат да се правят и между отделните асани.
  • След като се заеме Шавасана трябва да започнем напълно да отпускаме тялото, чрез последователно насочване на мисълта към 16 области:
  1. Пръстите на краката
  2. Прасците
  3. Коленете
  4. Бедрата
  5. Ръцете
  6. Седалището
  7. Половите органи
  8. Пъпният център
  9. Стомахът
  10. Сърцето
  11. Шията
  12. Устните
  13. Краят на носа
  14. Очите
  15. Междувеждието
  16. Мозъкът
  • Съсредоточаването върху всяка област е съчетано с умствена представа за отпускането им. Ако примерно насочим мисълта си към прасците трябва да си представим как мускулите се отпускат и натежават. Можем мислено да произнасяме "отпусни се... отпусни се... напълно се отпусни..." След като преминем последователно през всички области, трябва да извършим този процес още веднъж, но по-бързо и като мислено произнасяме "сега съм вече напълно отпуснат/а", като се съсредоточаваме върху всяка област.
  • Съсредоточаваме вниманието си върху дишането, без да се опитваме да го управляваме. Така неусетно ще успокоим напълно нервната система и ще довършим пълното отпускане на мускулите. След като напълно отпуснем тялото трябва да успокоим напълно и умът. За целта могат да се използват различни техники, като насочване на вниманието към една единствена мисъл, привеждане на ума в абсолютна пасивност, при което се отстраняват всички мисли, а нови не се допускат и т.н Това не е лесно да се направи, но с много практика е постижимо.
  • Практикуването на Шавасана облекчава и премахва нервност, хронични стресови състояния, безсъние, депресия, помага за регулиране на артериалнотоналягане при хипертония. Практикуването на Шавасана също така премахва физическата и умствената отпадналост и умора.

Няма коментари: