събота, май 03, 2008

Ваджрасана (Диамантена поза)

  • А това е четиринадесетото упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Ваджрасана или Диамантена Поза. Дотук разгледах следните асани: комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана, Бхуджангасана, Ущрасана, Чакрасана, Ардха - Матсйендрасана, Врикшасана и Триконасана.
  • Както се вижда на картинката в седеж леко разтворените пети са под седалището, тялото е изправено, а ръцете са поставени върху бедрата.
  • Добре е да се започне със задържане в позата от една минута, освен ако не усетим някакви болки в коленете - в такъв случай се стои до като ни е удобно. Постепенно времето може да се увеличава до половин час.
  • Практикуването на Ваджрасана премахва мускулните болки и заздеавява пръстите на краката, коленете, прасците и бедрата. Предотвратява появата и развитието на редица заболявания като варикозни (разширени) вени, елефантиазис, екземи и други кожни болести. Премахва храносмилателни разстройства. Препоръчително е да се прави след хранене, защото помага за по-бързото и здравословно смилане на храната. Полезна е за хора, които страдат от прекалена сънливост. Укрепва нервната система, развива решителността и волевата сила.

Няма коментари: