събота, април 26, 2008

Врикшасана (Поза на дърво)


  • Това е дванадесетото упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Врикшасана или Поза на Дърво. Дотук разгледах следните асани: Комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана, Бхуджангасана, Ущрасана, Чакрасана и Ардха - Матсйендрасана.
  • Както се вижда на картинката в изправен стоеж единият крак е свит и петата на стъпалото му е поставена в основата на бедрото на другия крак, а ръцете са вдигнати като за поздрав над главата или пред гръдния кош. Позата се изпълнява последователно със смяна на краката.
  • Врикшасана е може би най-известната йога асна, след разбира се Падмасана. Външно изглежда много проста, но външността лъже, защото практикуващият я веднага ще усети колко е трудно да задържи равновесие, стоейки на един крак. За да се получи нужният ефект е необходимо да се задържи в позата поне по 30 секунди на всеки крак. И постепенно да се увеличава времето.
  • Главното достойнство на Врикшасана се състои в това, че тя успокоява ума и нервната система. Също така практикуването й тренира равновесният апарат и дава чувство на устойчивост. Засилва и тонизира мускулите на краката и има благотворен ефект върху сърцето.

Няма коментари: