петък, април 18, 2008

Падмасана (Поза на Лотос)

  • Дотук описах детайлно следните асани: комплексът от упражнения Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, и Сарвангасана. Следващото четвърто упражнение от примерната Йога Програма се нарича Падмасана или Поза на Лотос. Тя е една от най-важните асани в Йога практиката. Освен сама по себе си, тя е част от много други асани, а също така е една от основните пози, които се заемат при практикуването на Пранаяма и Медитация - това са едни от следващите етапи от Пътя на Йога, които вече описах по-рано.
  • Както се вижда на картинката - в седеж стъпалата на краката са поставени върху срещуположните бедра, като петите се допират под пъпа, а ръцете са върху тях. Гръбнакът, вратът и главата са в права линия. След задържане в позата изпълнението се повтаря като се сменя кръстосването на краката
  • Тази асана е доста трудна, затова в началото вероятно ще можете да задържате в нея няколко секунди, но с упорита и постоянна практика, времето ще се увеличава. Това е една от позите, в които принципът за ненасилие над собственото тяло трябва да бъде спазван безусловно. В тази асана, с течение на времето, трябва да се достигне до поне 15 минути спокойно престояване, за да може да се започне практикуването на Пранаяма в нея.
  • Практикуването на Падмасана укрепва бедрата и прасците, поддържа гръбначния стълб изправен и гъвкав. Нормализира храносмилането, премахва газове и киселини. Идеална основа е за практикуване на Пранаяма. Елементарните дихателни упражнения могат да се практикуват и в други пози, но, но те са само подготовка за същинската Пранаяма, която може да бъде практикувана само в Падмасана. Практикуването й се отразява благотворно върху матката, ето защо жените извличат по-голяма полза от нея.

Няма коментари: