събота, април 19, 2008

Матсясана (Поза на риба)

  • След като разгледах последователно първите четири упражнения от Йога Програмата, а именно - комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана и Падмасана, сега идва ред на петото упражнение, което се нарича Матсясана или Поза на Риба.
  • Както се вижда на картинката, в легнало положение краката са кръстосани в Падмасана, като коленете допират пода, гръбнакът е извит в дъга, а главата е опряна върху земята в тилната си част. След продължителна и редовна практика гръбнакът ще се огъвкави дотолкова, че ще позволява огъване, при което тялото се опира само върху коленете и главата. Ръцете хващат стъпалата на противоположните им крака, без да докосват с лакти земята. Изпълнява се с последователна смяна на кръстосването на краката в Падмасана.
  • В началото се задържа в позата от 15 до 30 секунди и постепенно може да се увеличи времето до 2 минути, за всяко кръстосване на краката в Падмасана, като дишането е дълбоко.
  • Практикуването на Матсясана премахва скованост или схванатост на врата, обтяга гръбначната област, огъвкавява гръбнака и засилва гръбначните мускули. Премахва болки в гърба и коленете, увеличава жизнения капацитет на белите дробове и подпомага пречистването на кръвта. Практикуването на асаната стимулира дейността на хипофизата, пинеалната, щитовидната и околощитовидните жлези. Полезна е при болести на гърлото, заболявания на сливиците, при проблеми с гласните струни, при лечение на очни болести, бронхит, астма, туберколоза и мн. др. Освен това изглажда кожата на лицето и премахва грубостта на чертите.

Няма коментари: