петък, април 18, 2008

Урдхвасарвангасана (Раменна поза)


  • Това е второто упражнение от примерната Йога Програма, което следва да се изпълнява след комплексът Суря Намаскар (Поздрав към Слънцето), ако предпочитаме да практикуваме асаните сутрин, или след Шавасана - ако предпочитаме да практикуваме вечер. Урдхвасарвангасана, позната още като Саламба Сарвангасана, название, което може да се преведе като "повдигната поза, благоприятна за всички части на тялото" или по-кратко - Раменна поза. По-позната е като Поза Свещ.
  • Както се вижда от картинката, тялото от раменете до пръстите на краката е издигнато и изпънато абсолютно отвесно, при което върху земята остават само раменете, врата, главата и подлакътниците. Ръцете са свити в лактите и дланите подпират кръста отзад, брадичката е притисната към гръдната кост, като вратът е изправен и отпуснат върху земята, като тежестта на тялото пада върху раменете.
  • Целта е да задържим в позата, колкото ни е възможно повече, но без да изпитваме болки в кръста или в раменете. Ако се появят такива, то това е сигнал, че прибързваме и е необходимо да намалим времето. Най-добре е задържането да започне от 15 секунди, като постепенно увеличаваме времето с по 10 секунди.
  • Практикуването на позата засилва мускулите на гърба и врата, подобрява кръвоснабдяването на коренчетата на гръбначните нерви, предотвратява ранното вкостеняване на гръбнака и по този начин спира процеса на стареене и подмладява организма. Особено благотворно въздействие има върху щитовидната жлеза. Особено ефективна е лечението и профилактиката за страшно много заболявания и разстройства: на зрението, на храносмилателната система, на обмяната на веществата, на кръвоносната система и т.н и т.н. Подобрява дейността на мозъка, премахва лошата миризма на телесните секреции, помага при нервност, гняв, избухливост, укрепва нервната система и мн. др. Изобщо почти няма заболяване, което да не се повлияе добре от практикуването на Урдхвасарвангасана, затова е и една от най-важните асани в Йога.

Няма коментари: