петък, април 18, 2008

Сарвангасана (Поза на рало)


  • След Суря Намаскар и Урдхвасарвангасана, дойде ред и на третото упражнение от примерната Йога Програма. Позата е Сарвангасана, позната още като Халасана или Поза на рало.
  • Както се вижда от картинката, в легнало положение раменете, вратът, задната част на главата и ръцете с длани надолу са върху земята, а тялото е издигнато перпендикулярноспрямо нея. Краката са събрани, изпънти и пренесени далеч зад главата, като опират в земята с горната част на пръстите.
  • Добре е да се започне със задържане за 30 секунди в позата и постепенно да сеувеличава времето с не повече от 15 секунди на седмица. Не трябва да се допуска появата на болки в гърба, ако се появят, то това е сигнал за избързване и надхвърляне на личните възможности.
  • Практикуването на Халасана огъвкавява гръбнака и подготвя тялото за изпълнението на редица по-трудни пози. Чрез нея изместени прешлени се връщат в нормално положение, гръбначните нерви се обтягат и тонизират. Асаната носи същите полезни резултати като Урдхвасарвангасана.

Няма коментари: