четвъртък, април 24, 2008

Ардха - Матсйендрасана (Облекчена поза на Матсйендра)

  • Дойде ред и на единадесетото упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Ардха - Матсйендрасана или Облекчена Поза на Матсйендра. Дотук разгледах следните асани: комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана, Бхуджангасана, Ущрасана и Чакрасана.
  • Както се вижда на картинката - в седеж единият крак е свит и петата му е поставена под седалището, а другият крак е свит и повдигнат, така че стъпалото му е пренесено от външната страна на срещуположното коляно. Съответната на повдигнатият крак ръка опасва кръста отзад с пръсти, насочени към пъпа. Другата ръка е уловила стъпалото на срещуположния й крак, а подмишницата й лежи върху неговото коляно. Тялото е извито в посока на повдигнатия крак, както и главата, като брадичката докосва рамото, а погледът е насочен напред. Позата се изпълнява последователно на двете страни.
  • В началото е добре да се задържа в позата по 15 секунди на всяка страна, като времето бавно може да се увеличава до 1 минута и постепенно и повече. Не трябва да се усеща никакво напрежение при задържането в позата - извиваме до там, до където можем, без насилване.
  • Практикуването на Ардха - Матсйендрасана поддържа гъвкавостта на гръбнака и доброто функционално състояние на коремните органи, тъй като увеличава притока на свежа кръв към тях и едновременно с това ги масажира, чрез редуване на изпъване и свиване. Премахва се сковаността на врата. калциеви отлагания (шипове) в раменните стави и се упражняват очните мускули. Практикуването на асаната също така отстранява коремни тлъстини, облекчава сърдечната дейност, влияе благотворно върху черния дроб, далак и панкреаса, лекува болки в гърба и тазобедрените стави, предпазва от увеличение на простатата и пикочния мехур. Също така подпомага изхвърлянето на отпадните вещества от организма.

Няма коментари: