четвъртък, април 17, 2008

Йога - Програма

Преди няколко дни писах накратко за Йога като път. Сега искам да се спра малко по-детайлно на може би най-известната, най-практикуваната част от този път...
Тази част, която повечето хора асоциират като всичко, като цялата Йога, а именно Асаните т.е телесните пози. Вярно е, че информация за Йога има много и най-различна и може да изглежда излишно и аз да преповтарям темата. Обаче това е личен блог, а мен ме занимава напоследък тази тема, която бях позабравила в последните години.
А съм чувала, че който направи такова голямо прекъсване, или пък по-малко - все едно започва от самото начало и все едно до момента не е правил и не знае нищо. Не знам дали е точно така, но е твърде възможно, тъй като освен всичко друго Йога изисква постоянство, а не да започнеш нещо и после да го зарежеш, като ти омръзне или като престанеш да намираш време за него. Та така, ще ми се да сложа едно ново начало на заниманията си с Йога и си помислих, че би било добре, както за мен - защото е част от моят дневник, така и за някой заинтересован от темата начинаещ - да види от къде и как се започва, какво се прави, какви са началните стъпки и т.н. Не че който желае не би могъл да намери информация на много места, но пък може би точно тази пренаситеност от информация, би и попречила и объркала един начинаещ. Както и да е - приемам, че съм един начинаещ и за себе си смятам да опиша от къде и как ще започна и как ще продължа, пък ако някой пожелае, би могъл да го направи заедно с мен :)

Вече писах за първите етапи от пътя, наречен Йога - Яма и Нияма, които касаят моралните принципи и дисциплината на практикуващия, и които безспорно са от голяма важност за една успешна практика. Тях всеки ги спазва според собствените си разбирания и доколкото може.
Колкото до асаните, важно е, те да бъдат усвоени и практикувани, защото едно здраво и нормално функциониращо тяло по-лесно се подчинява на управлението на съзнанието и ума, а практикуването им дават като резултат идеално здраве, по-дълъг живот и нови сили и възможности.

Според мен трябва да се започне, като се състави програма на упражненията. Първоначално е добре тя да включва няколко основни асани, които да отговарят на условия като - да въздействат на определени части от тялото и определени жлези с вътрешна секреция, да са със средна степен на трудност, да са линейно взаимнобалансирани т.е да се редуват асани с различни насоки на напрягане и въздействие, като по този начин взаимно се уравновесяват и допълват. Постепенно, с течение на времето могат да се включват различни други по-сложни асани и програмата да се разшири. Тук предлагам една първоначална опростена програма, която включва следните асани, които ще представя с техните оригинални имена и в скоби с приблизителният им превод, а в последствие за всяка ще приложа и детайлно обяснение, ефекти, снимка и т.н Така постепенно ще се изяснява какво се крие под тези екзотични названия.

Ето ги и тях:
1. Суря Намаскар (Поздрав към слънцето)
2. Урдхвасарвангасана (Раменна поза)
3. Сарвангасана (Халасана,Поза на рало)
4. Падмасана (Поза на Лотос)
5. Матсясана (Поза на риба)
6. Пашчимоттанасана (Задноразтегляща поза)
7. Бхуджангасана (Поза на кобра)
8. Шалабхасана (Поза на скакалец)
9. Ущрасана (Поза на камила)
10. Чакрасана (Поза на колело)
11. Ардха-Матсйендрасана (Облекчена поза Матсйендра)
12. Врикшасана (Поза на дърво)
13. Триконасана (Ъглова поза)
14. Ваджрасана (Диамантена поза)
15. Ширшасана (Стойка на глава)
16. Шавасана (Поза на пълен покой)
В зависимост от това, кога се изпълняват - сутрин или вечер е добре да се започне програмата с различни асани. Сутрин е добре да се започне със Слънчевите упражнения - Суря Намаскар, докато вечер е по-добре да се започне с Позата на пълен покой - Шавасана.

Няма коментари: