събота, април 19, 2008

Пашчимоттанасана (Задноразтегляща поза)

  • Дойде ред и на шестото упражнение от примерната Йога Програма, което се нарича Пашчимоттанасана, което в приблизителен превод означава "поза, в която задната страна на тялото напрегнато се разтегля" или по накратко - Задноразтегляща Поза.Само да припомня, че до тук разгледах: комплексът от упражнения Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана и Матсясана.
  • Както е показано на картинката, в седеж двата крака са събрани и изпънати, тялотое огънато и издърпано напред, което води до докосване на коленете от главата. Ръцете държат палците на съответните им крака между палеца, показалеца и средния пръст, а в по-напреднала фаза пръстите се сплитат пред стъпалата.
  • В началото се започва със задържане в позата от 1 минута и без пресилване може да се увеличи времето до 1 час и повече. Но ако видим, че например ставаме раздразнителни вместо да се успокояваме, то това е сигнал, че надхвърляме времето, което е допустимо за нас на този етап.
  • Практикуването на Пашчимоттанасана обтяга максимално подбедрените и бедрените задни мускули и ги поддържа в добро състояние. Чрез тонизиране на гръбначно-мозъчните нерви, особено поясните и кръстовите, практикуващият придобива пъргавина и живост. Огъвкавява и подмладява целият гръбнак, което е главно условие за поддържане на младостта и жизнеността.Тонизира и поддържа здрави всички органи в коремната кухина. Подобрява се храносмилането, подпомага се изхвърлянето на токсините от организма и др. Един от най-важните й ефекти е, че при практикуването й се забавя почти три пъти дихателният ритъм, което трикратно удължава нормалната продължителност на човешкия живот.

Няма коментари: