понеделник, април 21, 2008

На средата

С това упражнение (Шалабхасана) преполовихме Йога Програмата. Редовното изпълнение на тези упражнения е страхотно благотворно за тялото. Най-якото е, че повечето от тях не са особено трудни, някои са даже много приятни и никой никъде не твърди, че човек трябва да се напряга да ги прави съвършенно още от началото. Напротив - стриктно се спазва само и единствено принципа за ненасилие над себе си!
Което ще рече - кой колкото може и по колкото време му е приятно. А съвършенството идва с практиката, както е и със всяко едно нещо.
Но както и при другите неща и за Йога трябва постоянство. Нужно е да се отделя някакво време, да се положат малко усилия. Усилия, които много бързо се отплащат на полагащият ги и то така да се каже с лихвите :)
По-нататък само си идва всичко - и съвършенното изпълнение и младото и гъвкаво тяло, в което човек се чувства перфектно и спокойствието на ума и усмивката на лицето. И като усети добрите плодове, човек пак от само себе си може да реши да отиде и по-далеч по този път. Например, да реши да обърне внимание на дишането си, да понаучи нещо, да осъзнае сам, да види каква връзка има между дишането и контрола над ума, над мислите. И как този контрол му дава всъщност реална власт да манипулира дори събитията в своя живот, защото на едно по-фино ниво именно мисълта е тази, която създава света и събитията в него. Така неусетно първоначално любопитния практикуващ е стъпил на пътя на Пранаяма. Там го чакат други открития. Човек придобива контрол над себе си, а това е вълнуващо.
Във втората половина следват още интересни упражнения, повечето от не са никак трудни, но пък са страшно полезни.Приятно занимание на който му се занимава.
Аз днес се позанимавах малко на открито, на една много красива поляна, ухаеща на дива мента и горски цветя и в близост до високи скали. Е, няма такъв кеф просто.
Пожелавам го на всеки....

Няма коментари: