вторник, април 22, 2008

Ущрасана (Поза на камила)

  • Продължавам нататък с описание на втората част от примерната Йога Програма. Това е седмото упражнение, което се нарича Ущрасана или Поза на Камила. Дотук разгледах следните асани: комплексът Суря Намаскар, Урдхвасарвангасана, Сарвангасана, Падмасана, Матсясана, Пашчимоттанасана и Бхуджангасана.
  • Както се вижда от картинката, в легнало положение тялото над и под корема е повдигнато над земята, като обтегнатите ръце държат събраните крака над глезените, а главата е отметната възможно по-назад.
  • В началото се задържа в позата 15 секунди и постепенно увеличаваме времето до 3 и повече минути и в по-напреднала фаза - докато ни е приятно в нея. Дишането трябва да се поддържа нормално.
  • Практикуването на Ущрасана е отлично профилактично средство против всякакви заболявания, ако се практикува правилно и всекидневно. Поддържа гръбнака гъвкав и отдалечава атаките на старостта. Който я изпълнява ще се почувства подмладен. Стимулира стомашната дейност, отстранява запек и нарушения в храносмилането. Премахва тлъстини по корема и хълбоците. Особено ефективно средство е при лечение на диабет и също при дихателни заболявания. Подпомага здравето и нормалното функциониране на половите органи. Практикуващите я получват прилив на жизненост.

1 коментар:

Unknown каза...

Само една мъничка поправчица, ако може - картинката не е на позата Ustrasana, а на позата Dhanurasana.
Благодаря за интересните и полезни неща, които сте публикували!
Приятен ден!