четвъртък, април 17, 2008

Суря Намаскар (Поздрав към слънцето)

  • В Йога - Програма вече описах една примерна програма, за започване на Йога практика. За тези, които предпочитат да правят упражнения сутрин е най-добре да започнат практиката си със един комплекс от простички упражнения, състоящ се от 12 части и известен под името Суря Намаскар, което в превод означава - Поздрав към Слънцето или Слънчеви упражнения.
  • На картинката са показани 12-те части от упражнението, които се изпълняват динамично, една след друга и се повтарят 3 до 6 или повече пъти.
  • Тези упражнения хармонизират цялата ендокринна система и балансират активността на физическата и менталната енергия. Според йога здравето е свързано именно с баланса на тези два потока енергия. Всяка нарушение на това равновесие между физическата и менталната активност, причинява различни заболявания на тялото или ума. Това е и една от практиките, която се препоръчва на по-раздразнителни хора, които лесно се гневят и избухват. Те могат да ги изпълняват и повече пъти с динамично темпо.
  • Суря намаскар е подходяща и когато, не разполагаме с достатъчно време за сутрешна практика, дори и да нямаме възможност да продължим със следващите асани от програмата ще повишим нашата жизнена енергия и ще събудим и активираме праната в цялото си тяло.

3 коментара:

Анонимен каза...

ot tez uprajneniq ni6to ne rabiram kakva e vrazkata mejdu kartinkite ne moga prosto taka ot edna poza da se prehvarlqm na druga

Eli Georgieva каза...

tezi uprajneniq gi ima vav vbox

Анонимен каза...

информативненько, но не гламурненько. Спасибо, что так все и выложили - попало ко мне в закладки :)